Luca macskája ( malaca????)

Luca macskája eredetileg egy svéd karácsonyi sütemény, aminek a receptjét egy újságban találtam, még évekkel ezelőtt. Mi azóta sütjük, igaz minden évben alakult egy kicsit. Most abban a formában osztom meg veletek, ahogy az idén sikerült elkészíteni, és ahogy igazán, de igazán finom lett. Nem hiába, idén már segítségem is volt.

A tésztája nagyon egyszerű, pihe könnyű kelt tészta. Nem túl édes, sőőőt aki édes szájú annak érdemes kicsit több cukrot tenni bele, mert minket igazán nem lehet édesszájúaknak nevezni és nekünk pont így volt jó. Óriási mennyiség készül belőle, de nálunk ez egy nap alatt el is fogy. Az eredetit- amennyire én tudom – két oldalról feltekert dupla csiga formában sütik, mi most Lini kedvéért malacfejeket készítettünk.  

Sok sikert az elkészítéséhez!DSC09879

Ami kell hozzá:

  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 25 dkg túró
  • egy pici kurkuma
  • 18 dkg cukor
  • kb. 1 kg liszt
  • 10 dkg mazsola
  • 1 tojás a kenéshez

A vajat feloldottam a langyos tejben, belemorzsoltam az élesztőt, hozzákevertem a kurkumát, a túrót, a mazsolát, aztán a cukrot és a sót legvégül pedig a lisztet. Alaposan összegyúrtam, aztán kb. 40 percet kelni hagytuk a radiátoron. (Ez komoly kűzdelem volt, mert Lini  a karácsonyi kiszúróformákkal a kezében, egyfolytában tésztát akart “nyújtani”.:-) Valahogy csak sikerült a tésztának kihúznia azt a 40 percet a radiátoron)

Az eredeti recept szerint itt kb. 15 cm hosszú, ujjnyi vastag hurkákat sodrunk, amit két oldalról feltekerünk csigaformára és végül egy-egy szem mazsolával díszítjük. Nálunk itt következtek a malacfejek:

Malacfejenként:

Szaggattunk egy nagyobb korongot, ill. kettő kisebbet. A nagy korong lett a malac feje, a kisebb korongok közül az egyiket félbevágtuk, ezek lettek a malac fülei, a másik kis korong lett a malac orra. A szeme pedig két szem mazsolából készült. Elég nagy csúsztatás lenne, ha azt mondanám, hogy Lini el volt ragadtatva a malacfejektől, nekem viszont nagyon tetszett. Lehet, hogy ez inkább a felnőtteknek jön be????:-D

 Ha elkészült a dupla csiga vagy a malacfej, akkor még 20 percet kelesztjük őket, lekenjük ( Lini szerint megfestjük ) tojással és csak aztán dugjuk be a sütőbe. Előmelegített sütőben 180°C 25 perc.

Jó étvágyat hozzá!

 

Advertisements
Kategória: Főzősarok, Gyereksarok
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s