Paradicsomleves- ahogy mi szeretjük

Imádom a leveseket, s nem ritka, hogy nálam az étkezés a levessel be is befejeződik. Ennek oka abban rejlik, hogy 3-4 teli tányér után már nem fér be más. 🙂 Egyetlen egy leves van, amivel a világból lehet kikergetni, az a paradicsomleves….cukrozva, édesen. – Ez a fóbiám valószínű, hogy még az óvodai menzán vert gyökeret. Ezért nálunk máshogy készül a paradicsomleves: sósan, fűszeresen, kolbásszal -olaszosan. Ha frissen készítem, akkor pirított kenyérre olvasztott sajttal esszük, ha a hűtőből kerül elő másnap, akkor a nyári melegben hidegen is nagyon finom.

Ami belekerül a fazékba:

  • 2-3 ek olivaolaj
  • kb. 2 kg paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • negyed szál füstölt kolbász
  • fokhagyma
  • só, bors
  • 1 ek. cukor
  • 1-1 kk. kakukkfű, oregánó, bazsalikom

 

Ahogy készül:

A paradicsomokat és a hagymát felvágom cikkekre, teszek rá olajat és annyi vizet, hogy éppen ellepje. Felforralom, majd botmixerrel leturmixolom. Beledobom a felkarikázott kolbászt és hagyom 5 percig forrni. Végül jöhetnek a fűszerek, a cukor, a legeslegvégén pedig a fokhagyma.

Tálalásnál a pirított kenyérre (lustább napjaimon vagy ha sok otthon a régi, szárazabb kenyér, akkor csak simán a szikkadt kenyérre) ráreszelem a sajtot és erre szedem rá a forró levest. A kenyér jól megszívja magát, a sajt pedig istenien beleolvad a levesbe .

Aki szereti a fűszeres, olaszos ízvilágot, annak érdemes kipróbálni.

Jó étvágyat hozzá!

 

Advertisements
Kategória: Főzősarok
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Paradicsomleves- ahogy mi szeretjük bejegyzéshez

  1. hajdulaszlo szerint:

    Abban, hogy bizonyos ételeket nem eszünk meg, eredendő bűne van a konyhásnéniknek, akik az esetlegesen előforduló kiváló alapanyagokból is fost csináltak. Nejem a hasonló levesbetéteket kivajazott tepsibe teszi. A kenyér szeletekre vagy kiflikarikákra valamiféle a leveshez illő fűszeres sajtkrémet és reszelt sajtot tesz.

    • molyolo szerint:

      Fűszeres sajt nálunk sajnos ritkán van itthon, de legközelebb becsszó kipróbáljuk…köszi az ötletet!
      Egyébként mi így esszük a hagymalevest és a brokkoli levest is: pirított kenyér, sajt, rá a leves…nagyon finom és laktató.

      • hajdulaszlo szerint:

        Fűszeres úgy lesz a sajt, hogy Anna megfűszerezi. Gyárilag fűszeres nekem sem jön be. paradicsomleveshez a bazsalikom és annak hőkezelése problémát kellene megoldani.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s