Levendulás csokitorta

Aki szereti az étcsokit, az imádni fogja ezt a csupa csoki, “hamarmegvan” tortát is. Amíg lehetett kapni a közeli kávézóban, addig rengeteget megettem belőle, aztán jöttek  a megvonási tünetek….. mígnem rábukkantam egy nagyon hasonló csokitorta receptre egy, a konyhaszekrényben megbúvó receptkönyvben (Tornyos Balázs: A rántott húson túl…). Kicsi változtatásokkal egyre jobban kezdett hasonlítani az eredeti, levendulás kedvencre.

Ronda és finom

“Hamarmegvan” tortának azért merem nevezni, mert bár hosszú a dermedési ideje, illetve a tésztát is pihentetni kell, ezeket elvégzi a hűtőszekrény. Nem kell vele órákig a konyhában állni, csak összegyúrom a tésztát, 20 perc sütés, kikeverem a krémet és kész is.

Most így készítem:

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 tojás sárgája
  • 60 g cukor
  • 150 g puhavaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag Bourbon vaniliás cukor
  • 1 ek kakaó
  • kb 210g liszt

Hozzávalók  a krémhez:

  • 300 g 70 %-os étcsoki
  • 300 g habtejszín (30 %-os, nem cukrozott!!!!)
  • 1-2 ek. méz
  • 100 g vaj
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. szárított levendula virág

Elkészítés:

A tésztához valók közül, a feltüntetett sorrenben mindent összekeverek, legvégül adom hozzá a lisztet. Ha összeállt a tészta, akkor mehet pihenni a hűtőbe egy órára. Pihenés után kinyújtom, kb fél cm vastagra és tortaformába teszem -én gyümölcstorta formába szoktam rakni, a lényeg, hogy a tésztából jusson a tortaforma oldalára is. Letakarom egy darab sütőpapírral és teszek rá valami nehezéket, ami lehet lencse, vagy bab is. Előmelegített sütőben 10 percig sütöm nehezékkel, majd 10 percig nélküle. Közben elkészítem a krémet, ami úgy néz ki, hogy a vízfűrdő felett mindent összeolvasztok és kézi mixerrel még egyet turmixolok rajta, hogy krémesebb legyen. Ráöntöm a kihűlt tésztára -aki nem szeretne levendulavirágokra harapni, az használjon szűrőt ennél a lépésnél. Végül pedig mehet dermedni a hűtőbe.  Én reszelt vagy megolvasztott fehércsokival és morzsolt levendulával szoktam díszíteni.

Tudom, hogy a fénykép nem a legmeggyőzőbb, de higyjétek el, ez a ronda és finom kategória klasszikus esete. Jó étvágyat hozzá!

 

 

Advertisements
Kategória: Főzősarok
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Levendulás csokitorta bejegyzéshez

  1. Gy szerint:

    Ez a kategória, ami mindig elfogy nálunk is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s