Kenyérrecept – dagasztás nélkül

Egy időben sütöttünk kenyeret rendszeresen – kenyérsütőben. Lelkiismeretesen próbálkoztunk, de sohasem lett az igazi. Volt, hogy a tészta nem sült meg vagy nem kelt meg, de legtöbbször másnap már nem lehetett szeletelni, annyira morzsálódott. Eszünkbe sem jutott, hogy megpróbáljuk sütőben megsütni, pedig…..nyammmm…..annyira jókat lehet ott készíteni.

Amióta kaptam egy tuti bevált receptet egy ismerőstől, azóta – kis változtatásokkal ugyan, de csak úgy sütök kenyeret és csak is sütőben! Öt perc alatt összegyúrom, nem dagasztom, csak hagyom kelni 1,5-2 órát, aztán jöhet az előmelegített jénai és a sütő, 40 perc múlva pedig kész az igazi ropogós kenyerünk. 

De itt  a pontos leírás:

Hozzávalók:
75 dkg liszt (legalább 30% BL-55-ös liszt legyen benne)
1 evőkanál porélesztő
1 evőkanál cukor vagy méz
2,5 teáskanál só
6 dl folyadék (pl. 5 dl víz, 1 dl tej, vagy ami nálunk nagyon bejött az a tejsavó!)

Elkészítés: A száraz összetevőket egy nagy keverőtálban összekeverem, majd hozzáadom a nedves összetevőket, és 1 perc alatt gyors keverőmozdulatokkal masszát csinálok belőle. Ezt konyharuhával letakarva 1,5-2 órára állni hagyom állandó hőmérsékletű, langyos helyen (pl. sütő belseje, vagy kiteszem a napra). A 1,5-2 óra alatt kétszeresére nő, laza szerkezetű, szakadós, buborékos tésztává növi ki magát.  Az utolsó 15 percben bekapcsolom a sütőt, hogy melegedjen.

A sütőbe – begyújtás előtt – beteszek alulra egy fél tepsi vizet, a rácsra pedig a sütőedényt, ami bármi lehet, ami bírja a hosszan tartó, nagy hőt és van fedele (legjobb az öntöttvas sütőlábos, de pl. egy jénai is megteszi).  Mikor bemelegedett a sütő (250 fok, gázsütő 8-as fokozat), kiveszem a forró sütőedényt (fontos, hogy nagyon forró legyen, ezzel nem érdemes kísérletezned- én megtettem 😦 – különben a kenyér belesül a tálba, és úgy kell majd kirobbantani), és a keverőtálból beleöntöm a tésztát. 20-30 percig fedővel sütöm teljes hőfokon, majd 20 percig fedő nélkül teljes hőfokon, elkészülés előtt pár perccel takarékra veszem. A végeredmény egy aranybarna, repedezett tetejű, illatos, tűpróbát kiálló bucikenyér lesz.

Jó étvágyat hozzá!

 

 

Advertisements
Kategória: Főzősarok
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s